Del2- Pepperkaker..

Verdens beste pepperkaker

Jeg har s lenge jeg kan huske lest kokebker med stor interesse. Hjemme hos oss hadde vi et kokebokverk i to bind som inneholdt oppskrifter p alt mellom himmel og jord. Det m ha vrt et praktverk p den tiden. Det var noen bilder og illustrasjoner i bkene, spesielt p kakesidene hvor det til og med var et par fargebilder og disse fanget selvsagt litt strre interesse enn kapitlene om brdbakst og partering av slakt.

Kapittelet med julekaker var favoritten, med fine bilder og spennende oppskrifter. Mamma hadde mesteparten av sine favorittoppskrifter i sin hndskrevne kokebok, men nr det skulle bakes pepperkaker slo hun alltid opp p favorittsidene mine og fant frem oppskriften p pepperkaker. Den samme har jeg ogs gjort, hver jul fra jeg flyttet hjemmefra som 19 ring. Jeg har fra tid til annen ogs gitt andre oppskrifter en sjanse, men ikke funnet en som kan mle seg med denne, s jeg ser ingen grunn til endre p denne tradisjonen.

I tillegg til at pepperkakene er kjempegode p smak, s vekker de mange gode minner. Nr du tilsetter krydderet i sirupsblandingen brer det seg umiddelbart en deilig julekrydderduft i hele kjkkenet. Det blir ikke julestemning uten at jeg har kjent denne duften, og den er akkurat slik jeg husker den fra jeg var lita jente og sto og beundret min kjre mamma ? og da jeg bakte de alene for frste gang p hybelkjkkenet. Jeg minnes den ogs fra da jeg som nybakt mamma laget pepperkakene medmin eldste datteri vippestolen ved siden av meg, og etterhvert mange hyggelige bakestunder med jentene i oppveksten. Da de var i den verste fjortisfasen var det strre stas spise pepperkaker enn bake de, og da inviterte jeg fadderbarna og venninnene mine p pepperkakebakst. Jeg minnes spesielt godt julen 2007, da klarte jeg faktisk glemme ha i natron, deigen mtte kastes og min kjre ble sendt i butikken for kjpe pepperkakedeig.Det er likevel et kjrt minne siden vi dagen fr hadde ftt beskjed om at vi ventet en frisk liten gutt, noe som ikke var en selvflge etter litt dramatikk i begynnelsen av svangerskapet. Lykkerusen var nok til sette en ellers dreven pepperkakebaker ut av spill, men krydderlukten fikk jeg uansett med meg, fr deigen mtte vike til fordel for pepperkakedeig p boks. N er pepperkakebakingen blitt en liten familiehappening med barn, svigersnner og barnebarn, med glgg og nissegrt etterp.

Pepperkakeoppskriften er fortsatt den samme og har vrt publisert p bloggen bde i2007og2008, og jeg vet at mange av dere har bakt pepperkakene tidligere og skal bake dem igjen i r. Det er jo snn det begynner, og da blir det vanskelig slutte. Jeg klarer i hvert fall ikke slutte.Her er oppskriften igjen, denne gangen litt mer utfrlig beskrevet og delvis illustrert:

  • 250 gram sukker
  • 2 dl lys sirup
  • 1 ss kanel
  • ss malt ingefr
  • ss nellik
  • 250 gram smr
  • 1 ss natron
  • 2 egg
  • 650-800 gram hvetemel

Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok.

Tilsett kanel, malt ingefr og nellik og rr godt sammen, og nyt den deilige juleduften som brer seg i rommet.

Rr inn natronet i sirupsblandingen og rr fort og godt sammen. Blandingen blir n lysere og eser litt.

Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smret, som du har gjort klart p forhnd i en stor bolle. Rr til alt smret er smeltet og blandingen er kald. Det kan vre kjekt vre to om rringen.

Visp sammen eggene og rr de inn i blandingen. Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du fr en jevn og relativt fast deig. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.

Ha deigen p lett melet bakebord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Legg kakene forsiktig p bakepapirkledt stekebrett. For f et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig.

Stek pepperkakene ved 200-225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til kakene er ferdigstekt, etter ca 7-10 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Flg med mot slutten av steketiden.

La pepperkakene hvile p stekebrettet et par minutter, fr du avkjler de videre p rist. Oppbevar de avkjlte kakene i tett kakeboks.

Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite) og for eksempel (mini-) Smarties eller Non stop. Pyntede pepperkaker kan bli myke, s de br spises innen en uke eller to.

Pepperkaketreet p bildet er laget av 3 ulike strrelser stjerner, som er lagt lagvis med melisglasur imellom.

Lykke til!

Kilde:google

2 kommentarer

Aurora

14.12.2012 kl.22:14

Fin blogg

ml0ve

14.12.2012 kl.22:43

Aurora: TAkk

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits