Del2- Pepperkaker..

Verdens beste pepperkaker

Jeg har så lenge jeg kan huske lest kokebøker med stor interesse. Hjemme hos oss hadde vi et kokebokverk i to bind som inneholdt oppskrifter på alt mellom himmel og jord. Det må ha vært et praktverk på den tiden. Det var noen bilder og illustrasjoner i bøkene, spesielt på kakesidene hvor det til og med var et par fargebilder og disse fanget selvsagt litt større interesse enn kapitlene om brødbakst og partering av slakt.

Kapittelet med julekaker var favoritten, med fine bilder og spennende oppskrifter. Mamma hadde mesteparten av sine favorittoppskrifter i sin håndskrevne kokebok, men når det skulle bakes pepperkaker slo hun alltid opp på favorittsidene mine og fant frem oppskriften på pepperkaker. Den samme har jeg også gjort, hver jul fra jeg flyttet hjemmefra som 19 åring. Jeg har fra tid til annen også gitt andre oppskrifter en sjanse, men ikke funnet en som kan måle seg med denne, så jeg ser ingen grunn til å endre på denne tradisjonen.

I tillegg til at pepperkakene er kjempegode på smak, så vekker de mange gode minner. Når du tilsetter krydderet i sirupsblandingen brer det seg umiddelbart en deilig julekrydderduft i hele kjøkkenet. Det blir ikke julestemning uten at jeg har kjent denne duften, og den er akkurat slik jeg husker den fra jeg var lita jente og sto og beundret min kjære mamma ? og da jeg bakte de alene for første gang på hybelkjøkkenet. Jeg minnes den også fra da jeg som nybakt mamma laget pepperkakene med min eldste datter i vippestolen ved siden av meg, og etterhvert mange hyggelige bakestunder med jentene i oppveksten. Da de var i den verste fjortisfasen var det større stas å spise pepperkaker enn å bake de, og da inviterte jeg fadderbarna og venninnene mine på pepperkakebakst. Jeg minnes spesielt godt julen 2007, da klarte jeg faktisk å glemme å ha i natron, deigen måtte kastes og min kjære ble sendt i butikken for å kjøpe pepperkakedeig. Det er likevel et kjært minne siden vi dagen før hadde fått beskjed om at vi ventet en frisk liten gutt, noe som ikke var en selvfølge etter litt dramatikk i begynnelsen av svangerskapet. Lykkerusen var nok til å sette en ellers dreven pepperkakebaker ut av spill, men krydderlukten fikk jeg uansett med meg, før deigen måtte vike til fordel for pepperkakedeig på boks. Nå er pepperkakebakingen blitt en liten familiehappening med barn, svigersønner og barnebarn, med gløgg og nissegrøt etterpå.

Pepperkakeoppskriften er fortsatt den samme og har vært publisert på bloggen både i 2007og 2008, og jeg vet at mange av dere har bakt pepperkakene tidligere og skal bake dem igjen i år. Det er jo sånn det begynner, og da blir det vanskelig å slutte. Jeg klarer i hvert fall ikke å slutte. Her er oppskriften igjen, denne gangen litt mer utførlig beskrevet og delvis illustrert:

 

  • 250 gram sukker
  • 2 dl lys sirup
  • 1 ss kanel
  • ½ ss malt ingefær
  • ¼ ss nellik
  • 250 gram smør
  • 1 ss natron
  • 2 egg
  • 650-800 gram hvetemel

 

Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok.

Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen, og nyt den deilige juleduften som brer seg i rommet.

Rør inn natronet i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt.

Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret, som du har gjort klart på forhånd i en stor bolle. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Det kan være kjekt å være to om røringen.

Visp sammen eggene og rør de inn i blandingen. Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.

Ha deigen på lett melet bakebord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Legg kakene forsiktig på bakepapirkledt stekebrett. For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig.

Stek pepperkakene ved 200-225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til kakene er ferdigstekt, etter ca 7-10 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Følg med mot slutten av steketiden.

La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.

Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite) og for eksempel (mini-) Smarties eller Non stop. Pyntede pepperkaker kan bli myke, så de bør spises innen en uke eller to.

Pepperkaketreet på bildet er laget av 3 ulike størrelser stjerner, som er lagt lagvis med melisglasur imellom.

Lykke til!

 

Kilde:google

2 kommentarer

Aurora

14.12.2012 kl.22:14

Fin blogg

ml0ve

14.12.2012 kl.22:43

Aurora: TAkk

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits